O kuchni pogranicza czesko-polskiego

O kuchni pogranicza czesko-polskiego

zdW bibliotece „Grafit” przy ul. Namysłowskiej 8 odbyło się spotkanie autorskie z Barbarą Jakimowicz-Klein. Pisarka opowiedziała o swojej nowej książce „Smaki pogranicza – dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”.

24 sierpnia o godzinie 17:00 rozpoczęło się spotkanie autorskie z Barbarą Jakimowicz-Klein – znawczynią kuchni regionalnej. Jej najnowsza książka to kulinarny przewodnik po pograniczu czesko-polskim. Znajdziemy w nim m.in. tradycyjne przepisy ze zbiorów kół gospodyń wiejskich oraz receptury lokalnych restauratorów.

W pierwszej części spotkania autorka opowiedziała o tym, jak powstawały „Smaki pogranicza”. Drugą część stanowiło podpisywanie egzemplarzy, które każdy z obecnych otrzymał za darmo.

Barbara Jakimowicz-Klein pracuje nad dwiema innymi książkami. Pierwsza będzie poruszać tematykę Alzheimera – jej premiera planowana jest na styczeń/luty 2017 roku. Druga to kolejny przewodnik kulinarny. Tym razem po kuchni śląskiej i łużyckiej.

Spotkanie zorganizowane było we współpracy ze Stowarzyszeniem Ludzi Wieku Senioralnego.

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Video - ciekawostki dla seniorów

Telewizyjny Magazyn Seniora odc. 2

Telewizyjny Magazyn Seniora odc. 1